top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAlexia Siouti

Πρακτική yoga σε μικρά γκρουπ, τα οφέλη


 

yoga practise in a small group
Ashtanga yoga | Mysore class

Πολλές σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν τα οφέλη των μικρών γκρουπ στην ακαδημαϊκή απόδοση των μαθητών. Σύμφωνα με αυτές, τα μικρά γκρουπ βελτιώνουν την συγκέντρωση και απόδοση των μαθητών, ενισχύουν την συχνότητα της φυσικής παρουσίας στην τάξη, αναπτύσσουν το ενδιαφέρον για το αντικείμενο διδασκαλίας. [1]


Παραδοσιακά η πρακτική της γιόγκα μεταδιδόταν από δάσκαλο σε μαθητή. Στο Okto Yoga Shala Athens τιμώντας αυτήν την παράδοση οργανώνουμε τα μαθήματα σε ιδιαίτερα και αποκλειστικά μικρά γκρουπ.


Η πρακτική άσκηση της γιόγκα μέσα σε ένα μικρό γκρουπ επιτρέπει στους ασκούμενους να γνωρίζουν τον δάσκαλο και στον δάσκαλο να γνωρίζει το κάθε έναν ασκούμενο χωριστά.


Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται αποτελεί και το κλειδί για την ανάπτυξη της πρακτικής της γιόγκα.


Μέσα σε ένα ολιγομελές τμήμα ο δάσκαλος έχει την δυνατότητα να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές για την ευθυγράμμιση, την ορθή τοποθέτηση του σώματος, την ολοκληρωμένη προσέγγιση της πρακτικής όπως και να λύσει τυχόν απορίες.

Ξεκινώντας από το σημείο που βρίσκεται ο κάθε ασκούμενος,με μικρή, μεγάλη ή καθόλου εμπειρία στη γιόγκα, θα έχει την ευκαιρία να καθοδηγηθεί με έναν τρόπο ασφαλή και εμβιομηχανικά υγιή και λειτουργικό για σώμα του.

Ειδικές περιπτώσεις, όπως τραυματισμοί, χρόνιες παθήσεις, περίοδοι αποθεραπείας, λαμβάνονται υπόψιν ώστε η πρακτική να προσαρμοστεί και να έχει θεραπευτική επίδραση.


Δημιουργώντας μια προσωπική σχέση με τον μαθητή, ο δάσκαλος καθοδηγεί όχι μόνο σύμφωνα με τις σωματικές ιδιαιτερότητες αλλά και την ιδιοσυγκρασία, τον ρυθμό της καθημερινότητας, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Διαφορετικά παραδείγματος χάριν προσαρμόζεται η πρακτική της γιόγκα σε κάποιον που τρέχει σε μαραθώνιο, σε κάποιον που έχει καθιστική δουλειά κτλ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο δάσκαλος μπορεί να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τον ασκούμενο ώστε να ξεπεράσει μπλοκαρίσματα, φόβους, αναστολές και να τον βοηθήσει να σταθεροποιήσει την πρακτική του και να εξελιχθεί.


Επιπλέον, σε ένα μικρό γκρουπ ο ασκούμενος λαμβάνει περισσότερα adjustments, χειρισμούς που βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στη θέση, να αισθανθεί την ευθυγράμμιση, να θυμηθεί την κατεύθυνση του σώματος, κάτι το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρακτικής.


Αναμφίβολα οι μικρές ομάδες είναι πιο χαλαρωτικές και ευνοούν την αυτοσυγκέντρωση. Με ήρεμο το νευρικό σύστημα και λιγότερους εξωτερικούς περισπασμούς μπορεί κανείς ευκολότερα να επικεντρωθεί στην δική του εμπειρία.


Συναντώντας ίδιους ανθρώπους δημιουργείται ένα οικείο περιβάλλον. Αισθάνεται κανείς άνετα να εκφραστεί, να είναι ο εαυτός του, να δοκιμάσει, να κάνει λάθη και να μάθει! Δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον υποστήριξης για την ανάπτυξη της πρακτικής. Συχνά δημιουργούνται δυνατές φιλίες μεταξύ των ασκούμενων και η σχολή γίνεται μια κοινότητα, ένας χώρος κοινωνικοποίησης, προσωπικής εξέλιξης και χαράς!


[1] https://www.classsizematters.org/research-and-links/


Αλεξία Σιούτη


bottom of page