top of page

Ashtanga YogaWorkshop

Circa Diem

Κύκλος των πέντε στοιχείων
Κιρκάδιος ρυθμός
Ashtanga Yoga
...συμπνέοντας με τους κύκλους της ζωής


 

Okto Yoga Shala Athens           

Ashtanga Yoga - Κιρκάρδιος ρυθμός - κύκλος των 5 στοιχείων

Circa Diem


Με πολύ χαρά σας προσκαλούμε σε αυτό το τετράωρο σεμινάριο γνωριμίας με τους Φυσικούς – Γήινους και Ανθρώπινους βιορυθμούς των κύκλων ζωής.

 


Το σεμινάριο είναι βασισμένο στην παραδοσιακή κινέζικη θεωρία με αναφορές στην σύγχρονη επιστήμη. Από τις απαρχές του μύθου μέχρι το κάθε σήμερα η ζωή «περιστρέφεται» αέναα γύρω από το φως!

 

Αυτό το σεμινάριο έχει ως σκοπό την βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης μας, που ανάγεται στις απαρχές της κοινής ύπαρξης των πάντων. Έχοντας μια καλύτερη επίγνωση του σώματός μας μέσα στον κόσμο, γινόμαστε οι ίδιοι σύμμαχοι της υγείας μας και μιας ευτυχέστερης διαβιώσης. Από το αχανές σύμπαν έως το ηλιακό μας σύστημα και από τον ήλιο έως την σελήνη το φως ανταμώνει ρυθμικά τον άνθρωπο… σε μια ιεροτελεστία ζωής. Δεν μας μένει τίποτα άλλο… παρά να το ακολουθήσουμε…

Απευθύνεται σε δασκάλους Γιόγκα, θεραπευτές του χώρου των εναλλακτικών θεραπειών, σε ασκούμενους στην Γιόγκα αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει σε επάφη και να κατανοήσει βαθύτερα την λειτουργία της ανθρώπινης φύσης με σκοπό την αυτογνωσία και την ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών μηχανισμών του σώματός του και τελικά την υγεία και πληρέστερη απόλαυση της ζωής!

Η φυσιολογία των πάντων


(εισαγωγή)


Από την ελληνική μυθολογία, την Ινδική θρησκεία έως και την κινεζική φιλοσοφία ο μύθος μας εισάγει στην δημιουργία ενός κόσμου βασισμένου στα 5 στοιχεία…


Γαία - Μητέρα των πάντων - Στην αρχή ήταν το Χάος…- Γαία και Ουρανός - Όταν οι άναρχοι Τιτάνες υποχρεώθηκαν σε τάξη σε αντίθεση με τον υπάκουο στους νόμους θεό Ήλιο… (Κοσμογονία-Ησίοδος).

Γη και Άνθρωπος – Παιδί της γης και του έναστρου ουρανού, κατά τους Ορφικούς (Ορφική κοσμογονία).
 

Τα 5 γνωστά και ως πλατωνικά στερεά (...από τους Πυθαγορείους στον «Τίμαιο»).
 

Shiva Nataraja (The Lord of the Dance)- ο Ινδός θεός της (συνεχούς) ανα-δημιουργίας του κόσμου, χορεύοντας σε έναν
κύκλο χωρίς αρχή και τέλος.

 

Κίνα – Από το υπέρτατο ον (Ουράνιο πνεύμα) στο Ταό της δημιουργίας – Όλα εκκινούν από το Ένα – και κατατείνουν στο
κενό από το οποίο προήλθαν. Η γεωμετρία του σύμπαντος…Όταν η ενέργεια του κόσμου καθρεπτίζεται στα 5 στοιχεία.

(α΄μέρος)

Ανάλυση του Κύκλου των 5 Στοιχείων (Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής)

 

 • Η τρισυπόστατη φύση των 5 (Σώμα- Ψυχή- Πνεύμα). Ανάμεσα στο Υin και το Υang (την Υπερβολή και την Ανεπάρκεια).

 • Ο κύκλος ζωής του σπόρου - ο κύκλος των Εποχών «365+ ˚ γύρω από τον Ήλιο. Ο ανθρώπινος οργανισμός στον κύκλο των 5 στοιχείων - Ανθρώπινη φυσιολογία και παθολογία των οργάνων (το σώμα και βιολογική τους ψυχή).

 • H δυναμική της Ashtanga Yoga (ως ολιστική θεραπευτική πρακτική)

 1. Φωτιά-Ενέργεια

 2. Γη-Ισορροπία

 3. Μέταλλο-Κάθαρση

 4. Νερό-Ροή/Αρμονία

 5. Άνεμος-Ανάπτυξη


(Αναζητώντας τους Μεσημβρινούς ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα)

(β΄μέρος)

Κιρκάδιος ρυθμός ─ Ανάλυση του ~24-ωρου Κύκλου ζωής

 • Παράλληλοι γήινοι και ανθρώπινοι βιορυθμοί. Τα ανθρώπινα όργανα με τις διαφορετικές λειτουργίες τους, παραδίδουν - μέσα από την ενέργεια των αντίστοιχων μεσημβρινών τους - τη σκυτάλη το ένα στο άλλο, κατά τη διάρκεια του ημερήσιου κύκλου... και ακολουθώντας το ηλιακό φως - παράλληλα με τους γήινους μεσημβρινούς - δίνουν ανάλογα προς αυτά, τον ρυθμό ή βηματισμό στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

 • Aναφορά στις κύριες πιθανές παθολογίες που μπορεί να συνδέονται με τη διαταραχή του Κιρκάδιου ρυθμού.

 • Η ημερήσια πρακτική της Ashtanga Yoga στο πλαίσιο της ρυθμικής ανθρώπινης φυσιολογίας.

 

Highlights σεμιναρίου :

Σε έναν κόσμο που διέπεται από τους ίδιους φυσικούς νόμους σε κάθε του πτυχή, εμείς, σαν σύγχρονοι άνθρωποι θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα βήματά μας…

 • Στην προέλευσή μας από ένα μυθολογικό κοσμογονικό πεδίο που περικλείει τα πάντα.

 • Στην κατανόηση των 5 ενεργειών που διέπουν τη ζωή, μέσα από τις εποχές.

 • Στην ακολουθία ενός οργανικού ρυθμού – ρυθμικών εναλλαγών ημέρας και νύχτας, που εξασφαλίζει την κυτταρική ανανέωση (νεότητα) σώματος και ψυχής.

 • Στην κατανόηση της προέλευσης προβλημάτων υγείας που αφορούν στην διαταραχή του κιρκάδιου (βιορυθμού) σε σωματικό και νοητικό επίπεδο, όπως μεταβολικό σύνδρομο, αυπνία, κατάθλιψη, κόπωση κ.α.

 • Στους τρόπους προσαρμογής σε ένα μοντέλο ζωής που ακολουθεί τη φυσική ροή.

 • Στην σημασία εναρμόνισης των ενεργειακών κέντρων (Chakra) στο ανθρώπινο σώμα και επομένως,

 • Στην συνειδητή άσκηση του σώματος και πνεύματος, με μία βαθιά θεραπευτική και αρμονική πρακτική με σκοπό την μέγιστη ωφέλεια και απόλαυση της ζωής!

Carpe Diem (Horatius)

Τί μπορεί να μας προσφέρει η γνώση προς μια σφαιρικότερη αντίληψη του κόσμου μας και της ζωής; Το ένστικτο απρόσκοπτο όσο δύναται από τις σειρήνες ενός τεχνο-λογικού κόσμου, μας ωθεί ή καλύτερα μας έλκει με έναν απαράμιλλα φυσικό τρόπο - μέσω του ηλιακού φωτός - προς την ευτυχέστερη διαβίωση.

Εισηγητής : Θάλεια Παλιαρούτα

Η Θάλεια Παλιαρούτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αποφοίτησε από το τμήμα φιλοσοφίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (Deree) - Bachelor of Arts (major: Philosophy, minors: Biology/Dance)- και απέκτησε διετές Δίπλωμα Βελονισμού και Βοτανοθεραπείας από την Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, με σεμιναριακές παρακολουθήσεις πάνω στην Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και Παραδοσιακή κινέζικη χειρομάλαξη.Έχει συμμετάσχει σε διάφορα βιωματικά σεμινάρια - Experiential Seminars in Gestalt Therapy, Experiential training seminar “Body as a Vehicle : Where, How, Why” (Gestalt Institute of San Francisco) και έχει παρακολουθήσει το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο
«Χοροθεραπεία: Θεωρία και Πράξη» (ΕΚΠΑ).
Στη παρούσα φάση σπουδάζει Χοροθεραπεία στο ΚΨΤ, ενώ στο παρελθόν έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στο πλευρό μελών της οικογένειάς της που είναι επαγγελματίες βελονιστές-οδοντίατροι. Αναζητά πάντα τη γνώση, με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συγκερασμό των επιστημών σε μια ολιστική προσέγγιση για τον άνθρωπο και τη θεραπευτική.

Επιμέλεια σεμιναρίου : Αλεξία Σιούτη, Φιλόλογος, Δασκάλα Yoga, Δασκάλα Κινησιοθεραπείας, Ιδρύτρια του Okto Ashtanga Yoga Athens.

Ημερομηνία : Κυριακή, 27 Nοεμβρίου 

Ώρα : 10.30 - 15.00

Κόστος σεμιναρίου : 30 €  ( προσφέρεται μειωμένο κόστος στους μαθητές της σχολής μας )

Για την συμμετοχή είναι απαραίτητη η επικοινωνία και η κράτηση θέσης.

Υπαρχει δυνατότητα παρακολούθησης μέσω zoom.

bottom of page